
  June 24, 2019 
 

 
CATHOLIC DIOCESE OF RICHMOND 

 USE OF THE GODPARENT ATTESTATION FORM FOR INFANT BAPTISM 
 
 

 
Dear Parent(s), 
 
Godparents join you in presenting your child for Baptism, and in helping your son or daughter to lead a 
Christian life in harmony with the sacrament. The Rite of Baptism for Children asks the godparents: “Are 
you ready to help the parents of this child in their duty as Christian parents?”1 
 
The Catechism of the Catholic Church explains that godparents “must be firm believers, able and ready 
to help the newly baptized child… on the road of Christian life.”2 In selecting a godparent, you should 
consider carefully a person’s capacity to provide this help. (One godparent is required for Baptism, 
although two may be chosen. In the case of two godparents, they must be male and female.)3 
 
The specific qualifications of a godparent, according to Church law,4 are as follows: 
 

1. At least 16 years old 
 
A pastor or chaplain may grant an exception to the age requirement for a just cause.5 

 
2. Have received the sacraments of Baptism, Confirmation, and the Eucharist in the Catholic 

Church 
 
A member of the Eastern Orthodox Church may serve as a godparent as long as a Catholic 
godparent has also been chosen.6 

 
3. Not bound by a canonical penalty  

 
4. Leading a life of faith befitting the role to be undertaken (e.g., regularly attending Sunday Mass; 

if married, be in a marriage recognized by the Catholic Church) 
 

5. Not a parent of the child 
 
The above criteria reflect the Church’s view that living the faith is taught best by example. Your chosen 
godparent is asked to testify that he or she meets these qualifications by completing the Godparent 
Attestation Form for Infant Baptism. Please provide the godparent with this document in a timely 
manner so that it can be returned to the parish before the celebration of the sacrament. 

                                                           
1 Rite of Baptism for Children, no. 40, etc. 
2 Catechism of the Catholic Church, no. 1255. 
3 Code of Canon Law, canon 873. 
4 Code of Canon Law, canons 874 §1, 893 §1; Rite of Baptism for Children, Christian Initiation: General Introduction, 
no. 10. 
5 Code of Canon Law, canon 874 §1, 2°. 
6 Pontifical Council for Promoting Christian Unity, Directory for the Application of Principles and Norms on 
Ecumenism (1993), no. 98b. 



  June 24, 2019 
 

CATHOLIC DIOCESE OF RICHMOND 
GODPARENT ATTESTATION FORM FOR INFANT BAPTISM 

FOR USE IN THE DIOCESE OF RICHMOND ONLY 
 
Congratulations! The witness of your Catholic faith now calls you to a sacred role in the life 

of a child as a godparent. You will publicly affirm your intention to support and nurture the faith of this 
child during the celebration of the sacrament. Please complete this form to attest to your readiness to 
accept this role. May God bless you abundantly!   
 
I (print full name) ______________________________________________________,  
 
a member of (name of parish or campus ministry) ___________________________________________  
 
in (location of parish or campus ministry) __________________________________________________, 
 
having been chosen as the godparent for (print full name) ____________________________________, 
 
who will be baptized, affirm that I possess the qualifications listed below, and that I willingly undertake 
this role.  
 
Qualifications of a godparent:7  
 

1. At least 16 years old (unless the pastor has granted an exemption for a just cause) 
 

2. Have received the sacraments of Baptism, Confirmation, and the Eucharist in the Catholic 
Church 

 
3. Not bound by a canonical penalty  

 
4. Leading a life of faith befitting the role to be undertaken (for example, regularly attending  

              Sunday Mass; if married, be in a marriage recognized by the Catholic Church) 
 

5. Not a parent of the child 
 
I have read and understand the above qualifications. Should I have questions about the qualifications, I 
will seek clarification from the pastor, chaplain, or his delegate. With my signature below, I swear before 
God that I am eligible to serve in the role of godparent, and I assume this responsibility willingly.  
 
Godparent’s signature __________________________________________________   Date ___________ 
 
The child’s pastor or chaplain may request that the godparent’s pastor, chaplain, or delegate witness the 
godparent’s signature to verify that the person signing the form is the same individual who will 
undertake the duty of godparent. 
 
Pastor/Chaplain/Delegate Signature _______________________________________ (No Seal Necessary) 
 

This form should be destroyed once the godparent’s information has been inscribed in the register of the 
parish where the Sacrament of Baptism has been recorded. 

                                                           
7 Code of Canon Law, canons 874 §1, 893 §1; Rite of Baptism for Children, Christian Initiation: General Introduction, 
no. 10. 
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